Generieke competenties
Algemeen
Professionals in de wijk of het gebied werken integraal samen aan de zorg en ondersteuning van mensen die dit nodig hebben. Voor verschillende inwoners dienen de professionals zichtbaar en toegankelijk te zijn, zodat zij bij hen terecht kunnen met hun ondersteuningsvragen. De professional krijgt te maken met een scala aan vragen over onder meer hulp bij hun dagelijks functioneren, over inkomen, veiligheid, vragen over jeugd en opvoeden en over psychische gezondheid.
Om aan al deze vragen tegemoet te komen, hebben professionals naast specifieke competenties en kennis – in de kennisbouwstenen te vinden in de tweede ring van de 7 leefgebieden – ook generieke competenties en een adequate basishouding nodig. De combinatie van generieke en specifieke competenties en een adequate basishouding, zorgt ervoor dat de inwoner de juiste ondersteuning kan inzetten, in afstemming met de inwoner, het huishouden, het netwerk en andere professionals. Zo kan samen worden gewerkt aan een effectieve, samenhangende en duurzame oplossing voor ondersteuningsvragen.
Generieke competenties
Het werk doet een beroep op 7 generieke competenties. Deze competenties komen ook terug in het competentieprofiel van sociaal werkers (pagina 18 e.v.) en in het beroepsprofiel sociaal werker (BPSW, 2023, pagina 55 e.v.) Wil je reflecteren op je beschikbare competenties? Gebruik dan de competentiewijzer sociaal werker.
Wil je specifiek inzoomen op competenties voor het werken met jeugd en gezin in de wijk, dan kun je de competentiescan doen voor jeugd- en gezinsprofessionals.
Wat werkt bij integraal werken in de wijk, cliënt en professional (blz.30) benoemt een aantal competenties die van belang zijn als het gaat om het opbouwen van een samenwerkingsrelatie met de cliënt. Zie ook de animatie basishouding van integraal werken.
Ontwikkelen kennis en kunde
Het is belangrijk dat je kunt blijven leren en reflecteren, dat je je beroepsnormen kent en ernaar handelt en weet welke competenties je voor goed vakmanschap nodig hebt. Verdiep je in wat voor inwoners, cliënten echt werkt. De werkzame elementen helpen je daarbij. De infographic ‘toegang in ontwikkeling’ laat in één overzicht zien wat volgens diverse onderzoeksrapporten (periode 2015 – 2022) wel en niet werkt in de gemeentelijke Toegang.
Vakmanschap bijhouden en inspelen op nieuwe ontwikkelingen zijn belangrijk om goed werk te blijven leveren. Professionalisering is een doorlopend proces. Het gaat om de inhoud van het beroep, het ontwikkelen van kennis, de rol van de werknemer in het bedrijf en in de samenleving, en zijn verantwoordelijkheid in het werk. Op de Movisie themapagina professionalisering vind je tools om je individueel of als team verder te ontwikkelen.